rokethaber.blogspot.com

7 Ağustos 2013 Çarşamba

Yapay etten hamburger üretildi

Dünyada bir ilk olan yapay etli hamburgerlerin üretim maliyetinin 290 bin euro olduğu bildirildi. Yeni nesil hamburgerler Maastricht Üniversitesinde görev yapan Profesör Mark Post tarafından üretildi. Post, ineklerin kök hücrelerini kullanarak yapay et üretmeyi başardı. Burger’in, pirinç tanesi büyüklüğünde 3 bin parça etten oluştuğu belirtildi.

Yapılan araştırmalara göre, kök hücreleriyle üretilen etin bir ineğin sağladığı et oranından daha fazla olduğu ortaya çıktı. Bilim insanlarına göre, bu tür hamburgerlerin 5 ila 10 yıl içerisinde tüm marketlerde satılacağını tahmin ediyorlar. Aynı zamanda bu uygulamanın dünya genelinde çevre ve doğayı korumak için ve gıda krizini önlemek adına önemli bir çözüm unsuru olduğu belirtiliyor. 

Şimdilik el yakan fiyatıyla dikkat çeken hamburgerlerin, önümüzdeki Pazartesi günü Londra’da bulunan bağımsız bir firma tarafından satışa sunulacağı duyuruldu. Yapay etli hamburgerin üretimi için bağışta bulunan kişi veya şirket gizli tutuluyor. Tahminlere göre, bağışı yapanların kim oldukları ürünün halka tanıtımında açıklanacak.

Bu tür hamburgerlerin satılabilmesi için gıda kurallarına uyması gerekiyor. Etik grupların bu fikre sıcak baktığı ve daha az hayvan kesilecekse bu konuyu destekleyecekleri belirtiliyor. Profesör Post, ‘’tarım kapasitemizin yüzde 70’ini hayvan ıslahına harcıyoruz, bunu önlemezsek ilerde et lüks ürünler arasında yer alacak’’ ifadelerini kullandı.

Post son olarak, hayvan sürüsünün sera gazı emisyonları üzerinde etkili olduğu ve tüm taşıma sisteminden daha fazla olduğunu belirtti.

© SONHABER.NL 

0 yorum:

Yorum Gönder